"Слуга народу" не відмовилась від держкоштів на користь боротьби з COVID-19, попри заяву Корнієнка - Bihus.info

Партія "Слуга народу" не може відмовитись від державного фінансування на користь боротьби з коронавірусом, бо це неможливо за законом, також заява про відмову від держкоштів не надходила до Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це повідомляє Bihus.info.

Голова партії Олександр Корнієнко заявив, що "Слуга народу" вирішила відмовитися від державного фінансування діяльності на 2020 рік, яке передбачено законом. Тоді у партії закликали й інші політичні сили відмовитись від фінансування.

Як повідомили на запит журналістів, заява про відмову від бюджетних грошей не надходила в Національне агентство з питань запобігання корупції, в компетенції якого ухвалювати таке рішення.

"Станом на 03.04.2020 до Національного агентства від політичної партії "Слуга Народу" заява про відмову від державного фінансування не надходила, тому жодних рішень щодо припинення державного фінансування політичної партії не приймалося", - відповіли у НАЗК.

Журналісти зазначили, що за законом фінансування отримується від виборів до виборів і відмовитись від фінансування на один рік неможливо.

"Варто зауважити, що чинним законодавством не передбачено відмови від державного фінансування на певний період, а відтак наслідком вжиття Національним агентством вищезазначених дій є припинення державного фінансування партії не лише на один рік, а загалом на весь період такого фінансування", - пояснили в НАЗК.

У виданні припустили, що партія вирішила не відмовлятися від грошей, а після отримання спрямувати їх до Стабілізаційного фонду.

"Однак і ця благородна ідея не може бути втілена відповідно до законодавства, адже державне фінансування можна використати виключно на статутну діяльність політичних партій. Благодійність нею не є", - зазначили журналісти. 

Держфінансування партій здійснюється щоквартально. На момент заяви Корнієнка у березні 2020 року, повної суми, передбаченої бюджетом на діяльність "Слуги народу" у 2020-му, на рахунках партії не було.