«Слуги народу» хочуть внести зміни до мовного закону

Народні депутати з фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроект, яким хочуть скасувати норму про штрафи для сфери послуг, якщо вона не перейде на українську від 16 січня 2021 року. 

Про це повідомив народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович у Facebook.

««Слуги народу» вирішили піти в «послєдній і рєшитєльний бой» проти закону про державну мову - зареєстрували в парламенті законопроєкт №4528», - зазначив В’ятрович.

Авторами цього законопроєкту виступили загалом 28 «слуг», зокрема Бужанський, Дубінський, Шевченко, Гетманцев, Брагар, Качура.

За словами В’ятровича, текст законопроєкту ще не оприлюднено, але протягом останніх днів серед однопартійців «Слуги народу» було проведено бурхливу агітацію.

"Ідея полягає в тому, щоб зробити порушення закону про мову безкарними. За чинним законом про мову з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською. Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію (меню, каталоги тощо). Однак якщо громадянину відмовилися надавати послуги украіїнською, він може звернутися до Уповноваженого з захисту державноії мови. І якщо факт порушення підтвердиться – порушник отримає попередження і має за 30 днів його усунути. Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф», – пояснив нардеп.

В’ятрович наголосив, що безглуздому проєкту закону про мову від депутатів Зеленського місце на смітнику.

Як йдеться на сайті парламенту, законопроєкт №4528 "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо скасування міри реагування у сфері обслуговування населення" одержаний Верховною Радою 21 грудня 2020 року та переданий на розгляд керівництву.

Зазначимо, що відповідно до статті 30 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна – українська.

Нагадаємо, Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який 16 липня 2019 року набрав чинності. Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від освіти і до бізнесу.