Спостерігачі опитали волонтерів, що проводять «опитування Зеленського»: є багато порушень

Сьогодні, 25 жовтня, у день місцевих виборів громадяни України також можуть прийняти участь у так званому «всенародному опитуванні», який ініціював президент Володимир Зеленський. 

Спостерігачі руху «ЧЕСНО» поспілкувалися з волонтерами, які проводять «опитування», та виявили низку порушень, зокрема, на деяких дільницях одна людина голосувала кілька разів, а урни для анкет не мають жодного захисту.

Крім того, у волонтерів різняться свідчення: одні отримують за це гроші, інші працюють безкоштовно.

Щодо самого бланку «опитування», то, як можна побачити, на ньому немає жодних захисних знаків на підтвердження, що його заповнювали без порушень.

На дільницях, де вже побували спостерігачі руху «ЧЕСНО», облік опитаних волонтери не ведуть.

У Херсоні опитувальник "5 питань" взагалі видали неповнолітньому.

Один із волонтерів президентського опитування у Львові розповів руху «ЧЕСНО», що «опитування» проводить соціологічна служба. Опитувачка в Запоріжжі сказала, що з нею уклали договір.

Та обоє заявили, що працюють безкоштовно. А от у Харкові волонтери «опитування Зеленського» сказали, що отримують 1000 гривень за день.

Опитувач зі Львова сказав, що не пов’язаний із партією «Слуга народу», викликався поволонтерити сам. «Опитування» пропонує лише тим, хто підійде до нього.

У Києві на виборчій дільниці у школі №93 волонтер «опитування» представитися та показати документи спостерігачам руху «ЧЕСНО» відмовився.

А в Херсоні учасники «опитування» Зеленського, передає «ЧЕСНО», видають всім охочим скільки завгодно опитувальників та дозволяють їх забирати «на пам’ять». Кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому «не напружуються».

Такий випадок не поодинокий. Так, у Facebook з’явилося відео, де чоловік голосує в «опитуванні Зеленського» сім разів. Волонтер говорить, що так йому «зроблять статистику».

А на одній із дільниць у Києві помітили, що «опитування» проводять неповнолітні дівчата. Ті сказали, що побачили цю пропозицію в Instagram.

Нагадаємо, нещодавно Зеленський повідомив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п'ять суспільно важливих питань.

В Офісі президента зауважили, що це опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися щодо важливих для суспільства питань.

Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ. Держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників.