Сценаристи, юристи і один генерал. Перші призначення Зеленського

Президент Володимир Зеленський з моменту вступу на посаду видав уже 14 указів. З них 11 стосувалися кадрових призначень, повідомляє Фокус.

Руслан Хомчак, глава Генерального штабу ЗСУ

202.jpeg

Хомчак - перший заступник командувача Сухопутних військ України, генерал-лейтенант, командир оперативного командування "Південь". Учасник бойових дій на Донбасі.

Він закінчив Московське загальновійськовому училищі, потім служив в Німеччині та Білорусі. У 2005 році очолив 72-у окрему механізовану бригаду, а в травні 2009 року став начальником начальник штабу 8-го армійського корпусу.

У 2011 році Хомчак отримав військове звання генерал-майора і в наступному році став командиром 6-го армійського корпусу, який незабаром був переформований в Оперативне командування "Південь". У серпні 2013 року його отримав звання генерал-лейтенанта.

З початком російської агресії на Донбасі він обіймав посаду командувача сектору "Б" сил антитерористичної операції. На його адресу досить звучали звинувачення в некомпетентності від представників громадськості та добровольчих батальйонів, зокрема в зв`язку з трагічним завершенням Иловайской операції в серпні 2014 року. Спочатку він керував операцією зі звільнення міста, а потім разом з українськими військами опинився в ньому заблокований, але вирвався з групою бійців.

З 2016 Хомчак очолює посаду начальника штабу Сухопутних військ.

Андрій Богдан, голова Адміністрації Президента

BD.jpg

Адвокат, має юридичну освіту. З 2008 по 2010 роки був заступником міністра юстиції, а в 2010-2011 роках - заступником міністра Кабінету міністрів України - урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. У 2013 році прем`єр Микола Азаров призначив Богдана урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики після відновлення цієї посади. На цій посаді він і залишався до березня 2014 року.

Навесні 2014 року Богдан він став радником новопризначеного губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Восени того ж року він балотувався до Верховної Ради за списками БПП (74-е місце). У 2016 році після призначення ряду депутатів міністрами міг пройти в Раду, однак партія на позачерговому з'їзді скасувала його реєстрацію в якості кандидата в депутати. У 2018 році Богдан безрезультатно оскаржив це рішення в суді.

Останні роки він активно продовжував займатися адвокатською практикою. У 2015 році Богдан захищав Геннадія Корбана, якому інкримінували захоплення заручників, створення злочинної організації та привласнення коштів. Також представляв інтереси Ігоря Коломойського.

З початком виборчої кампанії консультував Володимира Зеленського і фактично став одним з його головних радників.

Сергій Шефір, перший помічник президента

80.jpg

Співзасновник, художній керівник і автор студії "Квартал 95". Обіймав цю посаду разом зі своїм братом Борисом Шефір та раніше з Володимиром Зеленським.

Сергій разом з братом Борисом Шефір мають більше 15 років авторського стажу. Вони працювали з такими командами, як "Кривий Ріг Запоріжжя Транзит", "95 квартал", "Збірна ХХ століття", "Збірна ХХІ століття". Були редакторами ліг АМіК. Випускали передачу "Планета КВН".

Сергій Трофимов, перший заступник глави АП

B2.jpg

Виконавчий продюсер "95 кварталу".

Олена Зеркаль, заступник глави АП

--5573.jpg

Зеркаль, починаючи з 2001 року, протягом 12 років працювала в Міністерстві юстиції України: в якості директора Департаменту міжнародного права (2001-2005), директора Державного департаменту з гармонізації законодавства (2005-2011) і в якості директора Департаменту зі зв'язків з органами державної влади (2011-2013).

З 2008 року брала участь в переговорах щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, представляючи Мін'юст в переговорному процесі.

20 серпня 2014 року була призначена на заступником міністра закордонних справ України, як один з найдосвідченіших фахівців у сфері європейської інтеграції. У новій посаду неодноразово представляла Україну в міжнародних судах проти Росії.

Кирило Тимошенко, заступник голови АП

BE.jpg

Засновник компанії GoodMedia, яка відома завдяки політичній і соціальній рекламі. У числі замовників Тимошенко - багато топ-політиків країни. У 2014-му його продакшн організовував трансляцію інавгурації Петра Порошенка, а після знімав ролики для Кабміну і Міністерства інформполітики.

GoodMedia знімала все ролики кандидата в президенти Володимира Зеленського і найбільш відомий ролик з викликом Порошенко на дебати на стадіон. Тимошенко також спілкувався з журналістами і частково дублював обов'язки прес-служби Зеленського.

Руслан Рябошапка, заступник глави АП

B0.jpg

У 2010-2011 роках був директором Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабміну, в 2011-2013 роках - заступником директора Департаменту юридичного забезпечення Секретаріату Кабміну.

У 2013-2014 роках працював в неурядової організації Transparency International Україна, в якій очолював Департамент аналізу антикорупційної політики. В уряді Арсенія Яценюка був заступником міністра юстиції, а в 2016-2017 роках був членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

У 2019 на виборах президента України став радником з правоохоронної та антикорупційної Володимира Зеленського.

Юрій Костюк, заступник голови АП

BA.jpg

Сценарист серіалів і кінофільмів студії "Квартал 95". Костюк разом з групою інших сценаристів студії придумував образи для героїв і сюжетні лінії фільму "Слуга народу" із Зеленським у головній ролі.

Також брав участь в написанні сценаріїв до фільмів: 8 перших побачень (2012), Любов у великому місті 3 (2013), серіалів: Свати 5 (2011), Байки Мітяя (2012).

Михайло Федоров, позаштатний радник президента

B2.jpg

Інтернет-підприємець із Запоріжжя, засновник маркетингового агентства smmstudio.com.ua, клієнтами якого є відомі освітні центри та інвестиційно-девелоперські компанії. Саме Федоров зробив всю мережу "власних медіа" Зеленського, яка включала пул каналів в YouTube, Instagram та Facebook.

Руслан Стефанчук, радник президента, представник президента в ВР

BA.jpeg

Доктор юридичних наук, адвокат, член-кореспондент Національної академії правових наук України, працював заступником головного редактора юридичного журналу "Право України".

До приходу в команду Зеленського, Стефанчук займався виключно науковою діяльністю, працював в Хмельницькому університеті управління та в Національній академії прокуратури України.

У 2019 став ідеологом передвиборної програми Зеленського, відповідав за реформування державних і правових інститутів і за законопроектну роботу. У коментарі ЗМІ він розповідав, що познайомився з лідером "95 Кварталу" ще в студентські роки, коли обидва грали в КВН.

Андрій Єрмак, радник президента

BA.jpg

Юрист-міжнародник, засновник і глава ТОВ "Міжнародна юридична компанія", яка більше 20 років працює в сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права. Компанія однією з перших в Україні почала системний юридичний супровід телеканалів, теле- і медійних груп, кіно- і телепродакшн-компаній, кінодистриб'юторів, мейджорів, перш за все - Інтер Медіа Груп, Disney, Pixar, Universal.

Також Андрій Єрмак є засновником Garnet International Media Group, яка вже випустила два фільми: спортивну драму "Правило бою" і кримінальний трилер "Межа" (спільно зі словацькими компаніями, фільм отримав Приз за кращу режисерську роботу на кінофестивалі в Карлових Варах). Єрмак продюсував обидві стрічки.