Суд скасував усі постанови про недійсні вибори на 5 дільницях на Івано-Франківщині

Івано-Франківський окружний адмінсуд скасував постанови окружної виборчої комісії (ОВК) про визнання недійсним голосування на дільницях області. Таким чином, рішення щодо всіх 5 виборчих дільниць, де раніше вибори визнали недійсними, скасовані.

Про це передає громадянська мережа «ОПОРА».

Зокрема, 9 квітня суд визнав протиправними постанови ОВК щодо голосування на дільницях у селах Монастирчани (дільниця №261030) та Микуличин (№260028).

На обох дільницях під час повторного підрахунку голосів виявили невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Олександра Шевченка від «За майбутнє». На дільниці у Микуличині з 402 голосів за Шевченка, зазначених у протоколі, нарахували лише 299 голосів, а у Монастирчанах зі 172 голосів після перерахунку виявили лише 79 бюлетенів.

Раніше суд ухвалив аналогічні рішення щодо постанов про недійсне голосування на дільницях у місті Яремче (№261027), селах Парище (№260515) та Манява (№260025).

Окрім того, Івано-Франківський окружний адмінсуд визнав, що на двох виборчих дільницях Івано-Франківщини безпідставно перераховували голоси, хоча у більшості випадків визнав дії ОВК правомірними.

Як раніше повідомлялося, 5 квітня Нацполіція відкрили 17 кримінальних проваджень щодо довиборів у Раду на Івано-Франківщині. 12 із них пов’язані з порушенням виборчого законодавства, ще 5 стосуються виборчого процесу. Загалом правоохоронці отримали 113 повідомлень про ймовірні порушення.  

Нагадаємо, за даними ЦВК, на 87-му окрузі на Івано-Франківщині переміг кандидат від партії «Слуга народу» Василь Вірастюк. На другому місці опинився кандидат від «За майбутнє» Олександр Шевченко — 29,69% голосів. Третім став кандидат від всеукраїнського об'єднання «Свобода» Руслан Кошулинський — 28,86%.

Зазначалося, що на шести дільницях виявили розбіжності голосів, а на п'яти - голосування було визнано недійсним.