Суд заочно арештував ексглаву МВС Захарченка та його заступника

Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка у справі про незаконну поставку в Україну гранат з Росії.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

"Печерський районний суд м. Києва обрав колишнім міністру внутрішніх справ України та його заступнику запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні за фактами перевищення влади та службових повноважень під час поставки гранат з Російської Федерації, що спричинило тяжкі наслідки, та організації розтрати грошових коштів МВС України в особливо великих розмірах на їх розмитнення (ч.3 ст.365, ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно Захарченка та Ратушняка процедуру екстрадиції.

Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування.

За даними слідства, з метою озброєння особового складу працівників органів внутрішніх справ, експосадовці міністерства організували у січні 2014 року незаконну поставку в Україну 13 406 одиниць гранат виробництва Російської Федерації.

Також Захарченко та Ратушняк організували безпідставне митне оформлення ввезених гранат, а МВС сплатила за це понад 1,177 млн гривень мита.

Водночас ці гранати не входили до переліку спеціальних засобів, що перебували на озброєнні МВС, та не пройшли випробування МОЗ щодо можливості їх застосування до людей.

18 та 19 лютого 2014 року ввезені таким чином гранати російського виробництва було застосовано у центральній частині міста Києва до мітингувальників, внаслідок чого постраждало 86 осіб. Зокрема, за даними слідства, тяжкі тілесні ушкодження тоді отримали 17 осіб, середньої тяжкості – 23 особи, легкі – 45 осіб. Одна людина загинула.