Суд заочно взяв під варту експрем'єра Миколу Азарова у справі про Харківські угоди

Печерський районний суд Києва 20 жовтня заочно взяв під варту колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова у справі про розслідування Харківських угод, за якими Україна у 2010 році продовжила строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Там зазначають, що обрання Азарову такого запобіжного заходу дозволить звертатись із запитами щодо екстрадиції, а також дозволить ініціювати питання про здійснення спеціального досудового розслідування.

Слідство вважає, що згода Азарова на умови продовження строку перебування флоту Росії на території України була нав'язана тодішнім російським президентом Дмитром Медведєвим. 

Азарова підозрюють в тому, що він у змові з експрезидентом Віктором Януковичем свідомо зашкодив інтересам держави під час укладання угоди про перебування російського флоту на території України. Повністю розуміючи наслідки підписання цієї угоди для України, Азаров забезпечив погодження проєкту документа органами влади та правоохоронцями без фактичного його розгляду уповноваженими органами.

На думку слідчих, такі дії зашкодили суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

У ДБР резюмують, що цим Азаров посприяв реалізації інтересів РФ під час усіх стадій погодження проєкту угоди та її імплементації, зокрема окупації Криму.

"Обрання Азарову заочного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою надасть підстави звертатись із запитами щодо надання міжнародно-правової допомоги про його екстрадицію, а також дозволить ініціювати питання про здійснення спеціального досудового розслідування", - підкреслили у ДБР.

Нагадаємо, у березні ДБР повідомило про підозру експрем’єр-міністру України Миколі Азарову у державній зраді.