Судова реформа Зеленського: Рада проголосувала за скорочення складу Верховного суду

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому проєкт закону №1008 про органи суддівського управління. Як повідомляється на сайті парламенту, за законопроєкт проголосували 236 депутатів.

У прийнятому законопроєкті пропонується скорочення складу Верховного суду до 100 суддів замість 200.

Також вводиться новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів - її склад скоротиться з 16 до 12 членів. Їх призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу, до складу конкурсної комісії входитимуть троє осіб, обраних Радою суддів з числа його членів і троє осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями до складу Громадської ради, створеної відповідно до закону про Вищу антикорупційному суді.

При Вищій раді правосуддя створять комісію доброчесності та етики. Також передбачено розширення списку посад, на які поширюється люстрація.

Представники "Європейської солідарності", "Батьківщини" і "Голосу" пропонували не скорочувати Верховний суд з 200 до 100 суддів, оскільки велика кількість справ призведе до великого навантаження на кожного суддю. Однак запропоновані ними правки були відхилені.