ЦВК дозволила голосувати на виборах без прописки

Центральна виборча комісія затвердила поряд визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, що дозволяє голосувати українцям без прописки. Постанова набере чинності 1 липня 2020 року, повідомляє пресслужба ЦВК.

За оцінками комісії, раніше понад мільйон людей не могли голосувати через відсутність прописки. Зокрема ті, кому на момент голосування виповниться 18 років, але які з певних причин не можуть зареєструватися за місцем проживання.

Відтепер орган ведення Державного реєстру зможе визначити виборчу адресу за місцем фактичного проживання. Для цього виборцю потрібно звернутися до органу ведення Держреєстру виборців із заявою про включення до нього або про зміну виборчої адреси за місцем проживання.

Заяву можна подати у міжвиборчий період та у перші 5 днів виборчого процесу. Її прийматимуть і у паперовій формі, і через інтернет.

У разі, якщо виборча адреса вже була визначена за місцем проживання, то змінити її можна не раніше ніж через 180 днів після внесення попереднього запису до реєстру.