У 2020 році в Україні почнуться затримки з виплатам пенсій – ексміністр соцполітики

Через недолугу роботу уряду Олексія Гончарука в наступному році Україна стикнеться з затримкою виплат пенсій. Про це повідомив у етері "Прямого" міністр соціальної політики у 2016-2019 роках Андрій Рева.

"І що ці зробили? Вони скасували нашу постанову, вони відв’язали від прожиткового мінімуму і сказали, що це в інтересах людей. Тобто фактично розв’язали руки до таких речей, які спостерігають люди зараз. І тому цей дволикий, абсолютно неадекватний прем’єр-міністр, який, з одного боку, розказує, що повинен бути прожитковий мінімум 4251 грн, і вони це записують в бюджет, а потім затверджують його рівно вдвічі меншим, і розповідають, як наші космічні кораблі будуть "бороздить просторы мирового океана".

А я вам скажу, що вони заклали в бюджет такі цифри зараз, що у них в березні місяці будуть проблеми уже з не незахищеними видатками, а із захищеними. Тому що дотацію Пенсійного фонду вони передбачили меншу, ніж вона була в 2019 році. І їм потрібно індексувати пенсії, як це вимагає закон. Так вони заморозили зарплати бюджетникам, заморозили зарплати всім іншим. Відповідно, і бізнес, подивившись на них, зрозумів, що не треба цього робити. Грошей в Пенсійний фонд більше не надійде. І вони стикнуться з тим, що у них будуть проблеми з виплатами пенсій. І я тоді хочу почути, на кого вони тоді будуть спихувати відповідальність за те, що вони зробили.

По субсидіях – на 10,5 мільярдів мінус. В цілому соціальні видатки цей уряд вперше за 28 років скоротив на 12 мільярдів гривень. І катаються на самокатах і розказують, що ми все виправимо. Їх гнати потрібно в шию давним-давно", - розповів ексміністр.