У "Голосі" пропонують дозволити кандидатам участь у місцевих виборах без довідки про несудимість

Народні депутати Роман Лозинський і Володимир Цабаль від партії "Голос" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, що передбачає скасування норми про обов'язковість подання під час реєстрації кандидатами у депутати на місцевих виборах довідки про судимість. Про це Лозинський повідомив у коментарі Укрінформу.

За словами парламентарія, зазвичай термін отримання довідки про несудимість становить 30 днів. Натомість термін виборчої кампанії, від її початку і до моменту подання документів, — лише трохи більший, ніж 30 днів.

"Це дуже ускладнює процес. Дивним є те, що в залі ВР ми цю поправку підтримали, норму прибрали про обов'язковість довідки про несудимість, але дивним чином вона залишилась. Тому ми з фракції "Голос" зареєстрували законопроєкт, щоб виправити цю помилку і не ускладнювати життя кандидатам і внеможливити... зловживання з боку ЦВК знімати будь-яких кандидатів, якщо вони не встигнуть цю довідку оформити”, - пояснив політик.

Крім того, Лозинський зауважив, що отримати таку довідку день у день коштує 850 грн, а за сім робочих днів — 350 грн. У цьому зв'язку він припустив, що "можливо, це був просто формат заробітку” для відповідних органів.