У Мінську узгодили нове перемир'я на Донбасі і обмін полонених

У Мінську 17 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи з участю представників ОРДЛО погодили нове перемир'я на Донбасі. Про це на сторінці у Facebook повідомила прессекретарка представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Зазначається, що сторони визнали позитивний вплив практики підтвердження відданості режиму припинення вогню, відзначаючи важливість забезпечення миру та спокою для населення.

Оліфер підкреслила, що на основі раніше досягнутих угод і зобов'язань сторін ТКГ:

- підтверджує свою повну відданість всеосяжну, сталому та безстроковому припиненню вогню, в ніч з 21 на 22 липня 2019 року за київським часом;

- повторно заявляють про свою загальну і тверду відданість повному виконанню мінських домовленостей;

- зобов'язуються забезпечити повний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України згідно її мандату для моніторингу та верифікації, що проводяться нею, в тому числі з застосуванням її технічних засобів.

Крім того, на переговорах в Мінську була досягнута домовленість про одночасний, синхронний демонтаж фортифікаційних споруд в районі розведення сил у Станиці Луганській, а також в найстисліші терміни провести роботу по обміну полоненими в двох паралельних напрямках: юридична очистка і підготовка до взаємного звільнення підтверджених осіб та подальше підтвердження утримуваних осіб.