У Мін'юсті назвали імена перших двох людей, які підпадають під «статус олігархів»

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що до відповідного «статуса олігархів» підпадає бізнесмен Ігор Коломойський, а також п'ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко.

Про це міністр повідомив в етері програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Зокрема, критерії відбору людей, що потрапляють до реєстру олігархів, вказані у президентському законопроєкті про деолігархізацію.

«У законі вказано, що якщо твій бізнес-партнер є чиновником, вказаним у списку, наприклад, народним депутатом, ти маєш вплив на політичне життя. Партнерів пана Коломойського, офіційних, у Верховній Раді є, і не один. Тому пан Коломойський точно потрапляє», ㅡ сказав Малюська.

Окрім того, він зазначив, що претендентом на внесення до реєстру олігархів є і п'ятий президент України Петро Порошенко. У його політичній силі вважають, що законопроєкт про деолігархізацію спрямований особисто проти Порошенка та кажуть, що таким чином президент Володимир Зеленський хоче захопити владу.

«Істерики зрозумілі, тому що "Європейська солідарність" усвідомлює, що їхній лідер теж автоматично потрапляє у реєстр, тому що відповідає всім критеріям, і це зрозуміло. Але розплющте очі: закон не писався під окрему людину. Закон писався під олігархічну систему, і він має наслідки. Якщо ви не хочете потрапити до реєстру ㅡ позбудьтесь упливу на політичне життя, залишайтесь зі своїми активами, не підходьте до політики, до ЗМІ», ㅡ каже Малюська.

Нагадаємо, 2 червня президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт, яким влада обіцяє побороти олігархічну систему в Україні.