У Мін'юсті пропонують не люструвати чиновників Компартії СРСР

Міністерство юстиції готує зміни до закону про очищення влади від 2014 року, щоб увідповіднити його до рішення Європейського суду з прав людини. Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив під час виступу на засіданні Конституційного суду, передає пресслужба Мін'юсту.

Міністр юстиції зазначив, що критерії закону про люстрацію не завжди застосовуються розумно і зважено, зокрема щодо людей, які працювали в державних органах у часи президентства Януковича та у Компартії до 1991 року.

«Ті категорії, які зараз записані у законі про очищення влади, варто розділи на 3 групи... Перша — люстрація чиновників Компартії та тих, хто працював за часів Радянського Союзу. Спливло чимало років, і люструвати їх на 10 років абсолютно не актуально і необґрунтовано... Цю категорію осіб слід з закону виводити, вони не мають бути люстрованими, жодного державного інтересу тут немає», — вважають у Мін'юст.

Водночас під «автоматичною люстрацією» потрібно залишити топ-чиновників: членів уряду і керівників адміністрації президента, які впливали на формування державної політики в той час.

Малюська вважає, що решти чиновників потрібно застосовувати індивідуалізований підхід.

«Законопроєкт передбачає створення спеціальної комісії, яка буде в індивідуальному порядку розглядати скарги люстрованих осіб і встановлювати у кожному конкретному випадку, чи той, чи інший чиновник здійснював якісь дії чи приймав рішення, які були спрямовані на узурпацію влади Януковичем, чи створювали небезпеку для основ безпеки та правопорядку держави», — пояснив міністр юстиції.