У народного депутата ОПЗЖ знайшли російське громадянство

У народного депутата від партії «Опозиційна платформа0 За життя» Олександра Пономарьова журналісти виявили російський паспорт. Водночас сам нардеп заявив, що нічого про цей документ не знає.

Про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми» з посиланням на джерела, які мають доступ до системи «Роспаспорт».

За їхньою інформацією, Пономарьов отримав паспорт у 2003 році на підставі норми, яка дозволяє видати такий документ після 5 років безперервного проживання у РФ.

У 2007 році на підставі нової заяви Пономарьов отримав новий паспорт, оскільки досягнув 45-річчя. Цей документ журналісти також знайшли на сайті міграційної служби Росії. 

Там йдеться, що старий паспорт став недійсним через заміну на новий. Водночас новий документ до недійсних не вносили.

Зазначається, що на запитання журналістів депутат спершу заявив про анулювання паспорта у 1986 році, хоча у Росії власні паспорти з'явилися лише у 1997 році. Проте після цього йому показали витяги про російські документи. 

«Ну, значить 18 років назад тому було… Особисто я, по-моєму, не забирав... Може, і забирав... Не пам’ятаю, якщо чесно. Я навіть не знаю: є він чи немає… Якщо десь на нього документи 20-річної давнини залишились, то треба уточнювати», — сказав парламентар.

Навіщо у 2003 році подавав заявку на цей документ — депутат пояснити не зміг. Він зазначив, що російським паспортом жодного разу не користувався та вважав його анульованим. 

Проте журналісти «Схем» додали, що за останні 15 років Пономарьов щонайменше 4 рази їздив до Росії, востаннє — у 2017 році.

Як відомо, Пономарьов уже третє поспіль скликання є народним депутатом. Він був членом фракції «Партії регіонів» та голосував за «Диктаторські закони».

До парламенту потрапив як мажоритарник за 82 округом, де розташований Бердянськ.

За даними «Схем», місцеві жителі називають його «тіньовим господарем Бердянська» та «місцевим феодалом». 

Хоча він є непублічним політиком та офіційно не має згадом про бізнес у деклараціях, згідно з даними YouControl, його активи налічують близько 35 компаній.