У НАЗК перевіряють декларацію Зеленського та Баканова з урахуванням розслідування Pandora Papers

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряє декларації президента України Володимира Зеленського та голови Служби безпеки Івана Баканова, враховуючи інформацію офшорного скандалу, що виник після публікації розслідування Pandora Papers.

Про це Радіо НВ розповів глава НАЗК Олександр Новіков.

Він розповів, що перевіряти декларацію президента почали ще у квітні, її результати мають оприлюднити до 18 жовтня.

«Проводимо повну перевірку декларації президента. Під час перевірки використовуємо й дані ЗМІ, співпрацюємо з журналістами. Отже, цю інформацію також буде враховано», ㅡ сказав Новіков.

Коментуючи інформацію про офшори Зеленського, глава НАЗК пояснив, що невказані у декларації кошти на рахунках офшорних компаній не є порушенням. Але є порушенням незазначення самих компаній, якщо вони належать суб'єктам.

Так, стаття 46 закону «Про запобігання корупції» вказує, що зазначаються лише об'єкти, які зареєстровані на офшорні компанії, якщо це майно, яке не використовується у господарській діяльності. Все інше — не підлягає звітності у декларації.

«Тобто кошти не підлягають занесенню в декларації, якщо вони належать не фізичній особі, а юридичній, якими є компанії... Самі по собі ці факти, які мали місце у 2012 році, не можуть бути підставою для відповідальності. Вони можуть бути підставою, якщо продовжили існувати [станом] на 31 грудня 2020 року і не були занесені до декларацій. Існували вони чи ні — це є предметом повної перевірки. Дії 2012 року в принципі не можуть бути кваліфіковані як порушення в межах компетенції НАЗК», — пояснив Новіков.

Глава НАЗК також зазначив, що перевірка декларацій Зеленського та Баканова відбувається не через оприлюднену журналістами інформацію, а відповідно до порядку черговості.

Водночас перевірити декларацію першого помічника президента України Сергія Шефіра не можуть, бо він не має подавати такі документи.

Також, за словами Новікова, наразі жодних звернень щодо необхідності перевірки фактів із розслідування журналістів до НАЗК не надходило.