У НАЗК відреагували на заяву Венеціанської комісії щодо конституційної кризи в Україні

У Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що швидке відновлення антикорупційної системи не можливе за умови незмінності рішення Конституційного суду України.

Про це йдеться у повідомленні НАЗК у відповідь на заяву голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо та президента Групи держав проти корупції (GRECO) Маріна Мрчели.

У НАЗК зазначили, що в цій ситуації варто врахувати три обставини. 

1. У своєму рішенні КСУ порушив Конституцію України принаймні двічі: коли суд втрутився у повноваження парламенту, зазначивши, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо неправдивих відомостей, а також умисне неподання декларації є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень.

Згідно з Конституцією України, визначення того, яке діяння є злочином, відноситься виключно до повноважень законодавчої гілки влади.

Це означає, що повернути кримінальну відповідальність за декларування неправдивих відомостей, а також відновити рівність всіх гілок влади, ухваливши новий закон, неможливо.

2. Бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права.

Ухвалюючи рішення, судді діяли у власних інтересах. Ухваливши це рішення, КСУ зупинив роботу НАЗК, скасувавши його повноваження, та дозволив уникнути відповідальності тисячам інших публічних службовців.

3. КСУ зазначив про неприпустимість здійснення контролю подання декларацій та конфлікту інтересів у всіх суддів нарівні з іншими публічними службовцям. Це суперечить попереднім висновкам Венеційської комісії з аналогічного питання.

Так, 14 жовтня 2019 року Венеціанська комісія в справі щодо змін до Судового кодексу у Вірменії зазначала, що перевірка декларацій органом, який не належить до судової влади, є кращим рішенням за створення окремої інституції для суддів.

«У цьому випадку можливі два рішення: або створити спеціальний орган у межах судової влади, який буде відповідальним за перевірку фінансових декларацій суддів, або доручити цю функцію зовнішньому органу, який перевіряє декларації всіх публічних службовців», — зазначалося в рішенні Венеціанської комісії.

Нагадаємо, Венеціанська комісія та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) застерегли Україну від порушень Конституції та міжнародного права при ухваленні законопроєкту, яким пропонується звільнити всіх суддів Конституційного суду України.