У парламенті розповіли, скільки народних депутатів втекли за кордон

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, що приблизно 10 народних депутатів, які втекли за кордон ще до початку повномасштабної війни росії проти України, не повернулися.

Про це він розповів в інтерв'ю «РБК-Україна».

Переважно всі ці депутати з «Опозиційної платформи - За життя».

Нагадаємо, що фракцію ОПЗЖ у парламенті призупинили, а також заборонили й саму партію. Проте замість ОПЗЖ у Раді створили фракцію «Платформа за життя та мир», яку очолив ексОПЗЖшник Юрій Бойко.

Також Стефанчук додав, що законодавство та Конституція України не передбачають покарання для депутатів, які втекли за кордон перед війною.

«Кожен громадянин сам дасть політичну оцінку тим депутатам, які розповідали, що вони за мир або, навпаки, що вони "яструби війни", такі нібито сміливі. А натомість — першими втекли з країни. Я переконаний, що таким народним депутатам не має бути місця в наступному парламенті», — сказав глава парламенту.

Імена депутатів-втікачів він не назвав. Але каже, що їх уже згадували в медіа.

Зазначимо, що серед втікачів є Ілля Кива, який виїхав спершу в Іспанію, а потім у росію. Він виправдовує російську агресію проти України. Офіс генпрокурора порушив низку справ проти нього.

Водночас є депутати, які законно перебувають за кордоном у відрядженнях. Наприклад, вони представляють Україну в Раді Європи, НАТО тощо.