У ПАРЄ закрили справу щодо члена української делегації Олексія Гончаренка

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи закрив справу щодо члена української делегації та депутата Верховної Ради Олексія Гончаренка через демонстрацію українського прапора на сесії ПАРЄ та запитання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель: «Путін — вбивця?».

Про це повідомив Гончаренко у Telegram-каналі.

Він зазначив, що жодних санкцій до нього не буде.

Нардеп нагадав, що обидва інциденти сталися навесні цього року.

Так, 20 квітня під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи між українським депутатом Гончаренком та президентом ПАРЄ Ріком Дамсом стався конфлікт. Під час виступу Гончаренко показав прострілений на Донбасі прапор України.

Дамс перебив його виступ, зазначивши, що «це не дозволено в асамблеї». Деякий час політики сперечалися, потім Гончаренку вимкнули мікрофон, а Дамс вимагав, щоб він вийшов із зали. Після цього голова ПАРЄ зазначив, що ініціює для Гончаренка покарання.

Другий інцидент — під час свого запитання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель Гончаренко назвав Путіна вбивцею. Тоді Дамс також зробив йому зауваження.

Зазначимо, що президент Асамблеї має право зупиняти виступи депутатів, однак у регламенті ПАРЄ немає жодних заборон на демонстрацію національної символіки чи інших речей.

«Обидві ці дії не заборонені жодними правилами ПАРЄ. На жаль, санкції по скарзі Толстого за образу його та Путіна залишаються в дії, на цій сесії у мене не буде слова, але я продовжую роботу в комітетах і кулуарах», - підкреслив Гончаренко.

Нагадаємо, наприкінці квітня Олексія Гончаренка позбавили слова у ПАРЄ на три місяці через донос голови російської делегації Петра Толстого.

«Тоді я назвав його антисемітом, українофобом та негідником. Також сказав про його царя Путіна та про кімнату грязі в палаці в Геленджику, де насправді є місце для Толстого», — зазначив політик.