У Раді пропонують скасувати закон про українську мову

У Верховній Раді України зареєстрований проєкт закону, який пропонує визнати таким, що втратив чинність, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Згідно з повідомленням на сайті парламенту, відповідний проєкт закону внесли члени фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський, Олександр Вілкул і Євген Мураєв.

Водночас у повідомленні на сайті партії сказано, що мовний закон «порушує норми» Конституції і ратифікованих Україною Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин і Європейської хартії регіональних мов у частині гарантій розвитку російської й інших мов нацменшин та в частині заборони дискримінації.

Так, на думку Новинського закон про мову був використаний для піару Петра Порошенка. Також нардеп стверджує, що українська мова "зіштовхує лобами українців".

«Чинний мовний закон, який був прийнятий, а точніше - продавлений через парламент з численними процедурними порушеннями, просувався як елемент президентської кампанії представників минулої влади. Фактично цей закон просто скидав лобами українців», - пояснив потребу у скасуванні закону Вадим Новинський.