У РНБО відреагували на план Зеленського про загальну мобілізацію у разі нападу Росії

У Раді національної безпеки та оборони вважають ідею президента Володимира Зеленського про загальну мобілізацію жінок та чоловіків у разі наступу Росії з боку анексованого півострову Крим нереалістичною.

Про таке в інтерв’ю «НВ» розповів заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

За його словами, оточення Зеленського переконує голову держави, що мобілізувати жінок та чоловіків у разі нового нападу Росії можливо, але виключно в теорії. Та на практиці, за словами Кривоноса, цього не станеться.

«…ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків - а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи люди ці хочуть це робити? Ні», - наголосив заступник секретаря РНБО.

Він додав, що, навіть повністю мобілізувавши людей, насамперед їх треба навчити, що й як на полі бою, адже Україна «не воює м’ясом, не кидає людей десятками тисяч».

«З іншого боку, подивіться на досвід вірменсько-азербайджанської війни. Вона показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою та за правильно спланованих операцій дозволяє досягти високих результатів. Тому величезна кількість мобілізованих людей не розв'яже питання спроможності протидіяти ворогу», - підкреслив Кривонос.

Також він вважає, що Україна нині не виховує мобілізаційний резерв навіть ідеологічно.

Нагадаємо, в інтерв'ю виданню «Фокус» президент України Володимир Зеленський сказав, що у разі нападу Росії на Україну з боку окупованого Криму «почнеться велика війна та мобілізуватимуть як чоловіків, так і жінок».