У «Слузі народу» пояснили своє рішення про відмову від ув’язнення за неправдиве декларування

Норма про ув’язнення за недостовірне декларування статків топчиновників виявилася неефективною. Більш результативним спосібом покарання стануть громадські роботи.

Про це заявила народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Совгиря в коментарі Радіо Свобода.

«Якщо ми проаналізуємо статистику застосування цього виду покарання – позбавлення волі – за статтею 366-1, яку визнав неконституційною Конституційний суд, то побачимо, що такий вирок був винесений один. Стаття фактично не працює. Очевидно, можливо, питання в ефективності цієї норми, у тому, що суддя, оцінюючи співмірність правопорушення, яке вчинила конкретна особа, і цю норму, вважає, що потреби її застосовувати немає», – сказала нардепка.

За її словами, робоча група з урегулювання конституційної кризи дійшла згоди, що громадські роботи – «це буде більш ефективний спосіб впливу на ту категорію, до якої планується застосовувати цю статтю».

«Для топчиновника, скажімо так, дуже болісним з точки зору сприйняття є такий вид покарання як громадські роботи. Уявіть собі, під камери, з розголосом і так далі. Тобто, говорити про те, що робоча група когось вивела з-під відповідальності й так далі — я вважаю, що підстав для цього абсолютно немає», — додала Совгиря.

Вона зазначила, що наразі обговорюється ідея, щоб карати за неправдиве декларування статків якщо не позбавленням волі, то її обмеженням. Таке покарання депутатка назвала «трішки м’якше», ніж позбавлення волі, але воно «також передбачає несприятливі наслідки з точки зору свободи пересування».

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.