У Зеленського знали про затримку військової допомоги США ще в липні та намагались це приховати - Зеркаль

Ексзаступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що в Офісі президента Володимира Зеленського знали про затримку військової допомоги Сполучених Штатів Америки та намагались приховати це від громадськості. Про це повідомляє The New York Times.

«У нас була ця інформація. Було згадано про деякі проблеми», — сказала вона.

За її словами, вона дізналася про утримання американської допомоги з дипломатичної телеграми, отриманої від посольства України у Вашингтоні. Вона не змогла згадати точну дату, зазначивши лише, що її прислали до 30 липня, через кілька днів після скандальної телефонної розмови президента США Дональда Трампа з Володимиром Зеленським.

Офіс президента України також отримав телеграму з посольства у Вашингтоні: «Ми отримали її одночасно», — додала Зеркаль.

Дипломатка першою серед українських високопоставлених чиновників визнала, що уряд України знав про блокування надання військової допомоги в той час, коли американські дипломати вимагали від Зеленського публічно заявити про початок політично мотивованого розслідування проти опонентів Трампа.

Ексзаступниця голови МЗС України наголосила, що після початку розслідування Палати представників США у справі про імпічмент Трампа, офіс Зеленського спробував приховати інформацію, яка могла б нашкодити Трампові.

На зустрічі у вересні, за словами Зеркаль, помічник Зеленського Андрій Єрмак сказав їй «мовчати» і уникати коментарів у ЗМІ на будь-яку тему.

«Його головним посланням було мовчати, не коментувати без дозволу», — сказала Зеркаль.

Вона додала, що МЗС України скасувало її візит до Вашингтона в жовтні, де вона планувала обговорити з представниками Конгресу США питання, пов’язані з розслідуванням щодо імпічменту.