Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника Департаменту кібербезпеки СБУ

Президент України Володимир Зеленський звільнив Іллю Вітюка з посади очільника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України. Раніше у нього знайшли елітне житло, що не відповідає його доходам.

Про це йдеться в указі №257/2024 на сайті Офісу президента.

На початку квітня журналіст-розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат зʼясував, що дружина очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру в столичному житловому комплексі преміумкласу. «Слідство.Інфо» каже, що офіційного заробітку на цю квартиру Вітюку не вистачило б.

Після цього агенція журналістських розслідувань заявила, що представники військкомату намагалися вручити повістку їхньому журналістові Шульгату за вказівкою працівника СБУ. В такий спосіб спецслужбовці нібито хотіли покарати розслідувача за його матеріал про майно дружини Вітюка.

Пресслужба СБУ розповіла, що українська спецслужба спільно з Міноборони та Генштабом ЗСУ проводять перевірку щодо інформації від «Слідства.Інфо» про такий інцидент. Службову перевірку доручив провести й головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Зрештою правоохоронці відкрили кримінальне провадження, розслідуючи перешкоджання журналістській діяльності та можливе зловживання службовими повноваженнями з боку співробітників Служби безпеки України й територіального центру комплектування.

Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції почало перевірку способу життя Вітюка, а Національне антикорупційне бюро досліджує купівлю елітної нерухомості членів родини голови Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.