Україна напрацьовує нову Дорожню карту відносин з США на 2021 рік, - радник президента

Україна напрацьовує нову Дорожню карту відносин зі Сполученими Штатами Америки, яку повинні почати реалізовувати в 2021 році.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України, дипломатичний радник президента Ігор Жовква, передає ZN.ua.

"Ставимо за мету побудувати ефективний діалог із новою адміністрацією США на всіх рівнях, у тому числі на найвищому. На порядку денному залишається офіційний візит президента України до США. Вже зараз напрацьовуємо нову змістовну Дорожню карту двосторонніх відносин, яку маємо обговорити і почати реалізовувати вже у 2021 році", - зазначив радник.

Серед важливих завдань у відносинах з США Жовква назвав налагодження системного діалогу з представниками оновленого Конгресу задля подальшого зміцнення двопартійної підтримки України.

"Працюватимемо, щоб оновлена політика США сприяла зміцненню трансатлантичної єдності, посиленню НАТО та розширенню і зміцненню безпекової підтримки України. Окремий блок питань — нові економічні проєкти між Україною і США у сфері сільського господарства, енергетики, інформаційних технологій", - додав він.

Також заступник керівника ОП розповів, що Україна буде продовжувати взаємодію з Францією в політичній і економічній сферах, зокрема в першій половині 2021 року дипломати у владі будуть готуватися до змістовних переговорів на найвищому рівні під час офіційного візиту президента Франції Макрона до України, протягом якого буде розпочато і ряд нових економічних проєктів.

Крім того, Жовква зазначив, що, з огляду на майбутні восени 2021 року парламентські вибори в Німеччині, Україна буде працювати над закріпленням у виборчих програмах провідних політичних партій ФРН «українського питання» - позиції на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

"Враховуючи тісні дружні відносини, які встановились у президента Зеленського з прем’єр-міністром Італії під час візиту до цієї держави, очікуємо на візит голови італійського уряду в Україну, що має відбутися у 2021 році", - додав радник.

За його словами, Україна буде продовжувати активний діалог і взаємодія з іншими державами «Групи семи», зокрема мова йде про реалізацію встановленого стратегічного партнерства з Великою Британією, проведенні плідного діалогу щодо мобільності та безвіза з Канадою, реалізації економічних проєктів з новим урядом Японії.

Жовква підкреслив, що не менш важливим пріоритетом стане реалізація інтересів України в регіональному вимірі і особливе значення має посилення стратегічного партнерства України з Туреччиною - важливим партнером у Чорноморському регіоні.

"Плануємо проведення чергової Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною при співголовуванні двох президентів уже на початку 2021 року", - підсумував Жовква.