Україна не може почуватися в ЄС та в НАТО як у гостях. Ми хочемо бути своїми - Зеленський

Президент Володимир Зеленський перед дипломатичним візитом у Париж закликав міжнародних партнерів прийняти Україну до Євросоюзу та НАТО.

Про це він сказав в інтерв'ю французькому виданню Le Figaro, передає пресслужба глави держави.

Він зазначив, що дуже хотів би, щоб у Європи було стовідсоткове розуміння, як вони оцінюють Україну. 

«Якщо вони реально хочуть бачити нас у ЄС як члена своєї родини, вважаю, зараз саме час для кожного з нас зробити те, що ми маємо зробити один для одного... Якщо вони бачать Україну у Європейському Союзі, то треба, щоб вони це відкрито говорили. Не просто, що в майбутньому, коли Україна зробить перше, друге, третє, четверте, п'яте, шосте… І якщо безпека будь-якої країни – це членство в Альянсі, то треба робити кроки щодо ПДЧ… і щодо ЄС», ㅡ сказав Зеленський.

Він зазначив, що має добрі стосунки з президентом Франції Еммануелем Макроном та подякував йому за допомогу, зокрема за санкції проти Росії. Однак, на думку Зеленського, повинна відбутися дискусія щодо питань безпеки України.

«Якщо лідери ЄС кажуть, що від України залежить безпекова ситуація у Європі, якщо ми платимо за це жертвами, а вже понад 14 тисяч людей загинули, значить, ми повинні мати якийсь статус. Україна не може почуватися в ЄС та в НАТО як у гостях. Ми хочемо бути своїми. Я вважаю, що ми давно цього заслужили. Ми повинні бути в Європейському Союзі, маємо отримати ПДЧ. Я завжди кажу, що Україна повинна мати такий статус. Це справедливо», - наголосив президент.

Нагадаємо, сьогодні, 16 квітня у Парижі відбудеться зустріч лідерів Франції, Німеччини та України. Зеленський та Макрон спершу зустрінуться за робочим обідом, а після цього проведуть спільну відеоконференцію з Меркель щодо стягування російських військ на кордоні з Україною.