Україна передала список на звільнення утримуваних осіб - ТКГ

14 жовтня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Росії та за модераторства ОБСЄ.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Координатор ОБСЄ у гуманітарній групі Тоні Фріш під час обговорення питання взаємного звільнення утримуваних осіб повідомив, що українська сторона передала список з чотирма категоріями таких осіб. З тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України інформації не надано. Хто саме потрапив до списку української сторони у Зеленського не уточнили.

Крім того, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік назвав досягненням запровадження «режиму тиші» на Донбасі, водночас наголосив, що необхідне «забезпечення його сталого характеру».

Представник ОБСЄ зауважив, що «політичні питання, через які засідання групи є не такими результативними, як хотілося б, не повинні стояти на чільному місці в роботі безпекової групи». Зокрема, визначили потребою розібратися з оновленим планом розмінування — його назвали «особливо актуальним через наближення зими».

Також під час обговорення політичних питань йшлося про недопущення блокування роботи ТКГ, а також обговорювалися пропозиції до плану дій з реалізації Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей.

Українська делегація порушила питання того, чи можливо сформувати групу експертів під егідою МАГАТЕ, яка б контролювала зберігання радіоактивних матеріалів на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Також координатор ОБСЄ Фріш констатував, що сторони готові одночасно відкрити два нові контрольні пункти в'їзду-виїзду в Луганській області в першій декаді листопада. Цим виконають домовленості паризького саміту «нормандської четвірки».

«Незважаючи на складний процес, можна відзначити позитивні зрушення в частині розблокування консультацій у межах ТКГ, а також продовження розмінування на трьох ділянках у Донецькій і Луганській областях України», — підсумували в Офісі президента.