Україна подала до ЄСПЛ міждержавну заяву проти Росії через замовні вбивства

Україна подала нову міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії щодо організації нею ряду резонансних замахів та замовних вбивств, як на території України, так і на території держав-членів Ради Європи.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська, повідомляє пресслужба Мін'юсту.

Як зазначається, заяву до ЄСПЛ Україна подала 19 лютого 2021 року.

«Протягом тривалого часу Російською Федерацією широко застосовується тактика терору за допомогою політичних вбивств як на власній території, так і на території інших держав, а з початку агресії РФ та окупації частини нашої держави – і на території України», - наголосив міністр.

Також Малюська додав, що за період із 2014 року на території України представники спецслужб РФ завербували людей, які нібито здійснили низку замахів та вбивств. Ці злочини, мовляв, викликали значний резонанс в українському суспільстві.

«Російською Федерацією не тільки не проводиться ефективне розслідування, а й вживаються заходи щодо перекладання відповідальності за такі злочини на інші держави, у тому числі на Україну», — заявив очільник Мін’юсту.

З його слів, цим Росія порушує міжнародно-правові зобов’язання, зокрема права на життя, що гарантоване статтею 2 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Саме про порушення цього положення Конвенції скаржиться Україна у новій міждержавній справі проти Росії.

«У понеділок, 22 лютого 2021 року ЄСПЛ повідомив Уряд України, що вказана міждержавна заява зареєстрована під №10691/21 та відкрите провадження у цій справі», - зауважили у міністерстві.