Україна розчарована рішенням Ради Європи, яке унеможливлює санкції - МЗС

В Україні розчаровані ухвалою Комітету міністрів Ради Європи щодо запровадження комплементарної процедури реагування на порушення статутних зобов‘язань, яка зводить нанівець можливість покарання за найсуворіші порушення. Про це йдеться у коментарі МЗС.

"Ми переконані, що запровадження таких процедур лише поглиблює світоглядну кризу в рамках Ради Європи, яка розпочалася з відступу Організації від власних статутних цілей, коли розв’язані Росією війни - як на власній території, так і проти сусідів - були залишені без ефективної відповіді", - йдеться у коментарі.

У МЗС нагадали, що за шість років збройної агресії проти України, тимчасової окупації АР Крим та Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей, саме злочини Росії призвели до загибелі понад 14 тисяч громадян України. Залишити свої домівки були змушені понад 1,5 мільйона наших співгромадян, мільйони живуть під окупаційним режимом в атмосфері беззаконня та системних порушень прав людини.

"Сьогодні немає жодних сумнівів, що російська збройна агресія має розглядатися як серйозне порушення фундаментальних принципів і цінностей Організації", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Наголошується, що з часу безумовного повернення Росії до ПАРЄ в червні 2019 року російська сторона діями неодноразово довела, що не має намірів змінювати свою протиправну поведінку. Недалекоглядні дії Ради Європи лише посилюватимуть відчуття безкарності, додатково заохочуватимуть Росію, як й інших потенційних порушників, до ще агресивніших дій на міжнародній арені, зневаги до верховенства права та нехтування правами і фундаментальними свободами людини.

"Очікуємо, що вже найближчим часом буде продемонcтровано, чи здатен цей механізм притягнути до відповідальності тих, хто агресією й окупацією зухвало порушує міжнародне право і вчиняє масові порушення прав людини", - підкреслили у МЗС.

У міністерстві запевнили, що у рамках міжнародних організацій Україна рішуче і послідовно виступатиме проти запровадження процедур, які прямо чи опосередковано руйнують механізми накладення обмежувальних заходів, включаючи санкції, проти країн, котрі свідомо й систематично порушують принципи та норми міжнародного права.