Українська делегація в ТКГ не братиме участі в консультаціях політичної підгрупи через "експертку" від ОРДО - Кравчук

Представники української делегації в Тристоронній контактній групі не братимуть участі в консультаціях політичної підгрупи, доки не вдасться домогтися виключення з переговорів засудженої в Україні до 10 років в'язниці за тероризм "громадської експертки" від ОРДО Майї Пирогової.

Про це в етері телеканалу "Україна 24" заявив глава української делегації в ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук, передає Інтерфакс-Україна.

"Я звернувся письмово до нашого модератора ОБСЄ пані Гайді Грау з проханням, що така людина (Майя Пирогова, - ред.) не може брати участь у переговорах і мати окреме вікно для переговорів...Українська делегація вже продемонструвала свою позицію: як тільки ця персона з'явиться на переговорах , ми не будемо навіть пояснювати чому, але ми залишаємо переговори на період, доки Гайді Ґрау не доб'ється виключення її з переговорного процесу. Наша делегація залишає переговори, поки це не буде зроблено", - заявив політик.

Також Кравчук додав, що "не знає, чи з'явиться Пирогова на наступному засіданні політичної робочої підгрупи ТКГ, оскільки опоненти української делегації (Росія, ОРДЛО, - ред.) повідомили, що Пирогова захворіла і поки не може бути присутньою на консультаціях".

Нагадаємо, 16 березня представник Донецької області в українській делегації на переговорах у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш повідомив у Facebook, що українська сторона попросила виключити Майю Пирогову. Її тоді запросила до перемовин Росія.

З 2015 року Пирогова очолювала "департамент державної інформаційної політики Міністерства інформації ДНР" і відповідала за наповнення інформаційних ресурсів бойовиків. У 2018 році суд у Чернівцях заочно засудив її до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна (крім житла). Пирогова перебуває у розшуку.