Українська делегація в ТКГ та ОП не погодилися з заявами Фокіна про війну на Донбасі

Українська делегація в Тристоронній контактній групі у Мінську відреагувала на заяви Вітольда Фокіна про те, що він не бачить доказів війни України з Росією. Там зі словами Фокіна не погодилися і закликали його дотримуватися офіційної позиції держави. Про це йдеться у спільній заяві глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука та його заступників Олексія Резнікова і Олександра Мережка, передає «Интерфакс».

Нагадаємо, що 29 вересня на засіданні комітету парламенту з питань організації державної влади заступник української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що поки не бачить доказів того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією.

У ТКГ заявили, що Фокін має право на власну позицію, але як представник делегації України повинен дотримуватися офіційної позиції про війну на Донбасі, навіть поза переговорами.

«У питаннях про тимчасову окупацію Криму та війну на Донбасі дотримуватись офіційної позиції дуже легко, оскільки офіційна позиція України повністю сходиться з правдою про війну. Ми повністю усвідомлюємо, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни», — йдеться у заяві.

Саме тому, наприклад, переговори щодо миру на Донбасі відбуваються у тристоронньому форматі — Україна, ОБСЄ як посередник та Росія як держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території.

Також у делегації запевняють, що безпосередньо під час переговорів Фокін не робив таких заяв, тому не розуміють, чому політик не врахував, що його слова сприйматимуть як члена делегації, а не просто громадянина.

А поки Кравчук, Резніков і Мережко очікують «на належну оцінку» заяв Фокіна. Зазначимо, що призначає та звільняє з делегації президент України.

В Офісі президента теж не підтримують слова Фокіна та рекомендують йому дотримуватися офіційної позиції України, доки він представляє державу, навіть якщо ця позиція розходиться з його власною.

В ОП кажуть, що належну оцінку словам політика вже надали, без уточнень, що це означає. У Зеленського додають, що перш за все, оцінку надало суспільство.

«Саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України. Саме ця держава повністю контролює тимчасово окуповані території України та має вирішальний вплив на все, що там відбувається. Це цілком очевидні істини», - наголосили в Офісі президента.

Комітет Ради з держвлади, де Фокін і зробив свою заяву, ініціював прийняття Верховною Радою постанови зі зверненням до Зеленського. Так, депутати просять засудити слова Фокіна та звільнити його з ТКГ.

Водночас депутат від «Слуги народу» Олександр Качура розповів «РБК-Україна», що рішення ухвалювали з порушенням регламенту, тому навряд постанова потрапить у сесійну залу.

Не до вподоби заяви Фокіна і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Він назвав заступника Кравчука «махровим ідіотом» та закликав «негайно гнати, як мінімуму, на пенсію».