Уряд має подати пропозиції щодо соціального захисту населення - Разумков

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав постанову №4650 про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

«Верховна Рада постановила: Кабінету міністрів України протягом місяця подати до Парламенту пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік, які передбачатимуть збільшення видатків на пільги і житлові субсидії громадянам на оплату житлово-комунальних послуг та придбання енергоносіїв», - йдеться в повідомленні.

Крім того, уряд має подати пропозиції щодо змін до законодавства для завершення опалювального сезону 2020-2021 років на основі системи надання житлово-комунальних послуг населення, що діяла до 1 січня 2021 року.

Постановою Рада також рекомендує Кабміну вжити заходів для соціального захисту населення від підвищення тарифів, зокрема розглянути можливість встановити граничні націнки на постачання побутовим споживачам тепла, гарячої води, електроенергії і природного газу.

Крім того, рекомендовано встановити окремий тариф для населення на перші 100 кВт/год спожитої електроенергії впродовж місяця та окремий тариф на електроенергію для побутових споживачів в будинках з опалювальними електроустановками та негазифікованих будинків, за обсяг, спожитий до 3 тис. кВт/год на місяць.

Парламент також рекомендує вдосконалити критерії надання адресної допомоги вразливим категоріям споживачів, а також компенсувати їм витрати на оплату газопостачання та тепла за січень 2021 року.

Водночас Верховна Рада рекомендує Антимонопольному комітету України вжити заходів для недопущення зловживання монопольним становищем на ринку житлово-комунальних послуг.