Уряд не розуміє, чому Україну не запросили на закритий саміт НАТО - Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не може зрозуміти, як можна не знайти формат для участі нашої країни в червневому саміті лідерів країн НАТО на тлі російської агресії протиУкраїни.

Про це він повідомив під час спільної пресконференції з генеральною секретаркою ОБСЄ Хельгою Шмід.

«Ми розуміємо бажання союзників провести закритий саміт, щоб обговорити трансатлантичну єдність. Приклади таких закритих самітів були. Але ми абсолютно не розуміємо, як можна проводити закритий саміт НАТО на тлі агресивних дій Російської Федерації проти України в Чорноморському регіоні та проти членів Альянсу. Ми зрозуміти не можемо, як можна не запросити Україну,  як можна не знайти формат участі України у цьогорічному саміті?» - зазначив міністр.

Він додав, що Україна вдячна партнерам з НАТО за підтвердження політики відкритих дверей.

«Але з тих пір пройшло вже 13 років і жодного кроку для виконання цього рішення не було зроблено. Коли нам в Україні іноді дорікають за занадто повільні реформи, то що тоді вже казати про ухвалення і реалізацію рішень Альянсу, які 13 років припадають пилом», - наголосив Кулеба.

На його думку, якщо в 2008 році була дана обіцянка, що Україна і Грузія зрештою стануть членами НАТО, і наступним кроком на цьому шляху має бути надання ПДЧ, то «важко уявити кращий і більш важливий момент для ухвалення таких рішень, ніж 2021 рік».