В Офісі президента заявили, що питання про втрату Україною безвізу з Євросоюзом зняте

Завдяки рішучим та швидким діям президента України Володимира Зеленського, питання про позбавлення України безвізового режиму з Європейським Союзом після рішення Конституційного суду щодо скасування низки норм антикорупційного законодавства зняте з розгляду. Тепер черга за Верховною Радою.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в етері Радіо НВ, цитує пресслужба глави держави.

Він розповів, що одразу після ухвалення Конституційним судом рішення від 27 жовтня було безліч дзвінків і повідомлень від західних партнерів України, які були цим приголомшені.

«Партнери могли очікувати всіляких дивних рішень КСУ, але, очевидно, не такого й не в такому масштабі», — зазначив Жовква.

Заступник керівника ОП наголосив, що питання безвізу вдалося владнати завдяки тому, що президент Володимир Зеленський того ж дня зібрав термінове засідання Ради національної безпеки та оборони й за його результатами вніс до Верховної Ради «проєкт розв’язання кризи».

Також за підсумками засідання було ухвалено рішення уряду про відновлення публічного доступу до електронних декларацій.

«На сьогодні можу сказати, що таку гарячу фазу напруги, зокрема з питанням безвізового режиму (або скасування чи призупинення дії безвізового режиму, який існує між Україною та Євросоюзом), ми зняли. Це підтверджують наші численні партнери», — заявив Жовква.

Він зауважив, що наразі народні депутати разом з експертами Венеційської комісії та представниками Міністерства юстиції напрацьовують оптимальний варіант виходу із ситуації, у якій опинилася країна після рішення КСУ.

Нагадаємо, 27 жовтня він на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.