Рада дозволила деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до ЗСУ

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №11079-1, який дає дозвіл деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України. 

Про це повідомили народні депутати Олексій ГончаренкоЯрослав Железняк та Ірина Геращенко.

Відповідний документ підтримали 279 нардепів.

Зазначається, що не будуть мобілізовані засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки. Також корупціонерам не дозволять замінити покарання на можливість воювати.

Водночас, за словами Геращенко, у законі залишалася норма про дозвіл на умовно-дострокове звільнення для засуджених за умовне вбивство.

Раніше у парламенті пояснювали, що документ пропонує надавати можливість залучатися до військової служби тим, кому присудили обмеження або позбавлення волі за нетяжкими статтями.

На думку авторів, це дозволить створити додаткові можливості для комплектування ЗСУ та дасть додаткову мотивацію ув'язненим «до виправлення та виконання обов’язку з відсічі збройної агресії проти України».

Законопроєкт передбачає:

  • Зміни до Кримінального кодексу щодо умовно-дострокового звільнення людей для їхньої участі у військовій службі за контрактом і встановлення відповідальності за ухилення від такої служби.
  • Зміни до Кримінального процесуального кодексу, щоб суд міг ухвалювати рішення про умовно-дострокове звільнення людей для їхньої участі у військовій службі за контрактом, а також звертатися до виконання судових рішень з цього питання.
  • Зміни до Кримінально-виконавчого кодексу, щоби врегулювати порядок умовно-дострокового звільнення від покарання людей для їхньої участі у військовій службі за контрактом.
  • Зміни до закону про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, щоб командири військових частин були відповідальні за адміністративний нагляд за людьми, які умовно-достроково звільнені для військової служби за контрактом.
  • Зміни до закону про військовий обов’язок та військову службу, щоби встановити особливості прийняття, проходження та звільнення з військової служби людей, умовно-достроково звільнених для військової служби за контрактом, а також розв'язати питання їхнього соціального та правового захисту.