В ПАРЄ "дозволили" Росії продовжити окупацію Криму та Донбасу

У проєкті рішення моніторингового комітету ПАРЄ про повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи немає закликів до РФ зупинити анексію Криму і діяльність на непідконтрольній Україні території Донбасу. Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на "Європейську правду".

З проекту рішення виключили згадки про які-небудь обмеження прав делегації РФ.

При цьому в документі залишився блок із закликами до РФ від імені асамблеї, що складається з п’яти пунктів:

  • відпустити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • невідкладно заплатити внески до бюджету Ради Європи;
  • безумовно співпрацювати зі слідством у справі про збивання авіалайнера MH17;
  • докласти зусиль, щоб зупинити переслідування ЛГБТ в Росії, особливо в Чечні, і покарати тих, хто порушував права цих людей раніше;
  • співпрацювати зі світовою спільнотою в розслідуванні вбивства Бориса Нємцова.

При цьому окремих закликів щодо анексії Криму, системного порушення прав кримських татар, серйозних порушень прав людей у підконтрольних РФ районах українського Донбасу, про українських полонених на Донбасі і в місцях позбавлення волі в РФ в проекті рішення мови немає (хоча в пояснювальному меморандумі доповідача Гейла перераховані ці та інші проблеми в діях РФ).

У проєкті також не згадується про наслідки окупації Грузії, хоча про це окремо йшлося у запиті на оскарження повноважень. У проєкті, затвердженому моніторинговим комітетом, є згадки про те, що раніше ПАРЄ брала ряд резолюцій, які засуджують дії РФ – однак немає ніяких вказівок на те, що Асамблея і зараз закликає або вимагає від Росії припинення таких її дій, які суперечать принципам Ради Європи.