«В Україні ми не дамо побудувати Білорусь»: «Європейська солідарність» подає заяви про злочин, вчинений під час голосування за закон про деолігархіцію

Парламентська фракція «Європейська солідарність» подає до Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань та Офісу генерального прокурора заяву про злочин, вчинений у Верховній Раді 23 вересня посадовими особами парламенту під час голосування за «псевдо-антиолігархічний закон», ініційований президентом Володимиром Зеленським.

Про це з трибуни Ради заявила співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко, повідомляє пресслужба політсили.

«Ми передаємо заяви про здійснення злочину у приміщенні Верховної Ради України 23 вересня 2021 року», – наголосила депутатка. 

Вона пояснила, що Конституція дуже чітко визначає законодавче право народного депутата України на законодавчу ініціативу, але вперше в сесійній залі це право було порушено. 

«Буде багато прізвищ. І ми просимо, аби і ДБР, і прокуратура їх зафіксували. Вони будуть і в нашій заяві. Спочатку голова профільного комітету Завітневич заблокував по суті можливість народних депутатів України прийти і захистити свої поправки. Тим самим висловлюючи нашу волю до покращення законопроєкту, нас не запросили вчасно на це засідання. Потім головуючий на засіданні Стефанчук, перевищуючи службові повноваження, узурпуючи владу, перешкоджаючи в діяльності народного депутата України, разом з Веніславським і 250 народними депутатами від монобільшості та двох олігархічних груп проголосували за те, що порушили право народних депутатів на законотворчу діяльність», – зазначила Геращенко. 

В «Європейській солідарності» розцінюють ці злочини за статтями «перешкоджання державному діячу», «перешкоджання діяльності народного депутата», «перевищення службових повноважень», «узурпація влади».

«І саме за цими статтями мають бути порушенні кримінальні справи та допитані всі, хто влаштував тут вчора цю ахінею,  хто вчора тут головував і все це проводив. Що стосується олігархічних депутатських груп, мені дуже шкода, що присутні там народні депутати, які були причетні до 16 січня 2014 року, руками, ногами, копитами голосували за порушення регламенту, вчора знову це повторили, підголосовуючи Зеленському в порушенні Конституції. Для Зеленського узурпація влади погано закінчиться. В Україні ми не дамо побудувати Білорусь», – заявила нардепка.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада прийняла Закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». При цьому рішення прийняли за спецпроцедурою - без права депутатів поставити на голосування всі свої поправки.