ВАКС скасував постанову НАБУ про зупинення досудового розслідування щодо Азарова

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив клопотання захисника та скасував постанову Національного антикорупційного бюро (НАБУ) про зупинення досудового розслідування в кримінальній справі щодо експрем'єра часів Януковича Миколи Азарова.

Про це повідомила пресслужба ВАКС.

Як зазначається, постановою детектива НАБУ від 1 лютого досудове розслідування у справі Азарова призупинили у зв’язку з «необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародної співпраці».   

У суді зауважили, що після оголошення підозри розслідування можна зупинити для надання міжнародної правової допомоги: вручення документів, видачі чи тимчасової передачі людей, що вчинили кримінальне правопорушення, перейняття кримінального переслідування, виконання вироків тощо.

Водночас з постанови детектива НАБУ неможливо встановити, навіщо було звертатись по міжнародну допомогу.

«Фактично вказана постанова складається з фабули кримінального правопорушення та одного речення щодо виконання всіх необхідних і можливих слідчих та інших процесуальних дій, а також необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва», ㅡ підкреслили у ВАКС.

Зокрема, судді кажуть, що в мотивувальній частині постанови необхідно було вказати підстави та мотиви для її прийняття й обґрунтувати їх, посилаючись на КПК України.

«Детектив у судовому засіданні не надав матеріалів запиту, які б дали слідчому судді можливість установити його співвідношення з обставинами кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа... Зважаючи на це, слідчий суддя скасувала постанову детектива НАБУ про зупинення досудового розслідування», ㅡ йдеться у заяві суду.

Нагадаємо, у 2018 році Генпрокуратура України повідомила про підозру колишньому прем’єр-міністру Миколі Азарову в одержанні хабаря сумою понад 140 мільйонів гривень. Його також підозрюють у заволодінні в співучасті з іншими учасниками злочинної організації Януковича скрапленим газом загальною вартістю приблизно 2,2 мільярда гривень.

Як відомо, Микола Азаров очолював уряд України з 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року. На тлі подій Революції гідності він подав у відставку й залишив територію України.