ВАКС заочно заарештував сина Януковича у «справі щодо Межигір’я»

Сьогодні, 13 жовтня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро та обрав сину президента-втікача Віктора Януковича - Олександру Януковичу - запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його разом із батьком підозрюють у справі щодо заволодіння резиденцією Межигір'я шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Про це повідомила пресслужба ВАКС.

Запобіжний захід був обраний за відсутності підозрюваного (in absentia).

У випадку затримання Олександра Януковича і не пізніше як через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження, суд розгляне питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який.

За даними ВАКС, Януковича-молодшого підозрюють у незаконному оберненні комплексу споруд державної резиденції Межигір'я на свою користь. Такі дії нанесли збитків державі у розмірі понад 500 млн гривень.

Суд підтримав позицію прокурора і детектива та задовольнив клопотання у повному обсязі.

Нагадаємо, 7 жовтня ВАКС обрав запобіжний захід експрезиденту України Віктору Януковичу у вигляді заочного тримання під вартою.

Зазначимо, що у «справі щодо Межигір'я» Януковичу-експрезиденту та його синові інкримінують ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) і ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

Крім того, Олександру Януковичу висунуті звинувачення за ч. 5 ст. 27 (пособництво в кримінальному злочині) — тобто він або сприяв злочинам, або намагався їх приховати.

Санкція за жорсткішою статтею передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років, із конфіскацією майна.