Варіанти переговорів Зеленського з Путіним готуються, але Україні не можна їх розголошувати - Арестович

Українська сторона не може розголошувати теми, які планує порушувати президент Володимир Зеленський на зустрічі з лідером РФ Володимиром Путіним., бо це суперечить міжнародним нормам дипломатії.

Про це в етері телеканалу "Дом" заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

"Варіанти (питань для переговорів, - ред.) готуються, але ми не можемо їх анонсувати з тієї простої причини, що переговори люблять тишу. Якщо зараз їх проанонсувати, то почнеться інформаційна протидія, дипломатична протидія. І ми можемо не отримати того результату, на який розраховуємо", - сказав спікер.

Крім того, за його словами, розголошення підготовчого етапу переговорів суперечить нормам дипломатії.

"Є правила дипломатії, які забороняють прямо це робити. Зокрема, Копенгагенська конвенція. І загальною фігурою умовчання є повідомлення планів на переговори до того, як ці переговори відбудуться. Виходять тільки з готовими рішеннями. Так працює міжнародна дипломатія, і я не порушуватиму ці правила", - підкреслив Арестович.

Проте у Кремлі відмовляються наразі готувати зустріч Путіна з Зеленським, пише ТАСС.

"Головна проблема — це те, що Україна не хоче виконувати мінські домовленості ... і послідовно намагається розмивати важливість мінських домовленостей, говорячи про те, що потрібно їх чимось замінити, що вони вже ніби як неживі, ці мінські домовленості", - сказав прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

За його словами, Київ постійно намагається представити Росію учасницею конфлікту на Донбасі, "що абсолютно не відповідає дійсності".

"Це неприйнятно ні для нас, ні для інших, напевно, учасників (нормандської, - ред.) "четвірки"", - заявив Пєсков.

Крім того, у Кремлі кажуть, що проведення двосторонньої зустрічі між президентами ускладнює "тиск Зеленського на політичних опонентів… шляхом відкриття кримінальної справи".