Ватикан може бути оптимальним місцем для зустрічі з Путіним, - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним необхідно обрати «оптимальне місце, яке уособлює мир та діалог». Ним може стати, наприклад, Рим або Ватикан.

Про це Зеленський заявив в інтерв'ю італійському виданню La Repubblica, передає пресслужба глави держави.

«Зрозуміло, що справжнього прямого спілкування між Україною та Росією давно не було. Це, безумовно, не сприяє конструктивним перемовинам. Тож мені здається, що зустріч, для початку, має відбутися на території, яка уособлює мир та діалог», - зауважив президент.

Також Зеленський зазначив, що зустріч із Путіним «обов’язково відбудеться».

За його словами, він віддав усі свої розпорядження щодо організації керівнику свого Офісу Андрію Єрмаку.

«Правильно підібране місце для проведення надзвичайно складного діалогу про мир посприяє вирішенню питання», - підкреслив глава держави.

На запитання, чи могла б зустріч відбутися, наприклад, у Римі чи Ватикані, Зеленський відповів, що «це могло б бути оптимальним місцем з усіх точок зору».

«Ватикан - справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол — це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту. Саме з цієї причини до Апостольської столиці часто в історії зверталися задля вирішення конфліктів між державами та розбудови мирного майбуття», - зазначив президент.

Крім того, він вважає, що Ватикан відрізняється від інших місць тим, що «залишається виключно моральною силою і завжди діє незацікавленим чином, не маючи військово-політичних або економічних інтересів».

Зеленський додав, що місце зустрічі має викликати довіру в обох сторін, тобто й у Путіна, і «тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті».