Ведуча "Суспільного" заявила про тиск з боку Офісу президента

Ведуча програми "Зворотний відлік" на "Суспільному", журналістка Мирослава Барчук заявила про тиск з боку представників Офісу президента України і закликала журналістів "вголос говорити про випадки тиску і шантажу".

Про це вона написала у Facebook.

За словами Барчук, в Офісі президента звинуватили ток-шоу "Зворотний відлік" у недотриманні журналістських стандартів (відсутність балансу думок учора в студії).

Як наголосила журналістка, вона б "не зважала на це інформаційне кілерство від анонімних телеграм-каналів і колишніх журналістів, якби вони не були симптомом набагато серйознішої проблеми". 

"По-перше, Офіс президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції "Слуга народу"... По-друге, останнім часом ОП висуває нашій редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах", - зауважила Барчук.

"Наприклад, минулого понеділка був ультиматум №1: на тему енергетичної безпеки в ефірі "Зворотного відліку" будуть присутні або двоє "слуг" (обидва не експертні), або жодного. Ми вирішили ультиматумів не приймати і запросили Людмилу Буймістер, яка вже не підкорялася вказівкам ОП. В останній понеділок з’явився ультиматум №2: "слуги" (двоє) прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Звичайно, ми сприйняли це як тиск. Ми відмовились виконувати ультиматум, представники монобільшості не прийшли", - повідомила журналістка.

За її словами, 19 жовтня вона отримали "звинувачення", що в етері "Суспільного" не було представників монобільшості і що це "недотримання журналістських стандартів".

На переконання Барчук, це "перші дзвіночки" загрози для свободи слова і незалежної журналістики загалом.

"Мені здається, нам не варто пропускати оцих сигналів, пробних кульок, які кидає нам влада. Я в професії давно, чудово пригадую, як все починалось у 2010, коли спочатку Ганна Герман визначала гостей на каналах, потім ведучих цих каналів, потім просто забирали ліцензії в опозиційних телеканалів, а потім сталася катастрофа", - наголосила вона.

Барчук закликала колег не піддаватись тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу.

"Також закликаю народних депутатів від "Слуги народу" не брати участі у цьому шантажі (підозрюю, він стосується і вас теж), приходити на ефіри, представляти свою позицію і цим захищати парламентську демократію в країні, бо авторитаризм є загрозою для всіх, включно з вами", - заявила журналістка.