Верховна Рада попередньо схвалила скасування депутатської недоторканності

Верховна Рада України ухвалила постанову №1095 про попереднє схвалення закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) №7203. Про це повідомляє Прямий.

За відповідне рішення проголосувало 363 народних депутатів.

"1. Внести зміни до статті 80 Конституції України (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., N 30, ст. 141), виклавши її в такій редакції:

"Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

2. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2020 року", - йдеться у законі.

Зараз стаття 80 Конституції сформульована так:

"Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність.

Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

"Суспільна думка з цього приводу й зараз свідчить, що гарантії недоторканності народних обранців в існуючому обсязі є невиправданими та по суті перетворилися в гарантії безкарності", - йшлося у пояснювальній записці до законопроєкту.