Верховна Рада визнала незаконними вибори до Держдуми Росії

Верховна Рада ухвалила проєкт постанови №6078, яким визнала вибори до Держдуми Росії у 2021 році незаконними.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Відповідне рішення підтримали 322 народні депутати на засіданні 22 вересня.

Так, у заяві наголошується на порушеннях Росією норм міжнародного гуманітарного права, зокрема залучення до голосування громадян України з незаконно виданими паспортами РФ, переміщення населення держави окупанта на тимчасово окуповані території України та неконтрольований процес перетину міжнародно державного кордону України.

Таким чином, Рада визнає такі вибори незаконними, а Держдуму Росії - нелегітимною.

Крім того, Рада закликає парламенти іноземних держав та міжнародні парламентські організації надати належну оцінку фальсифікованим виборам в Російській Федерації, фактам незаконного голосування на території анексованого Криму, а також участі у цих виборах громадян України з окупованих територій Донбасу.

Український парламент наголошує, що організовані окупаційною владою вибори в Криму та голосування громадян України, яким незаконно видали паспорти РФ, є юридично нікчемними. Так, до списку виборців потрапили мешканці тимчасово окупованих територій України, що призвело до фальсифікації цих списків.

Також під час виборів порушили міжнародне гуманітарне право, яке забороняє переміщувати населення держави окупанта на окуповані території іншої держави.

Нагадаємо, 17-19 вересня в Росії відбулися вибори до Державної Думи. Зокрема, голосування проводили й серед мешканців окупованих територій України, яким РФ масово видавала російські паспорти.