Верховний суд скасував указ Зеленського про звільнення голови КСУ Тупицького

Верховний суд України визнав протиправним та скасував указ президента Володимира Зеленського про звільнення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду. 

Про це у коментарі Громадському повідомили адвокат Тупицького Олександр Лещенко.

Он розповів, що ВСУ скасував цей указ, оскільки «президентом України порушено низку приписів і конституцій із закону України про Конституційний Суд».

Адвокат наголосив, що цей закон не передбачає права президента скасовувати указ про призначення чи звільняти суддю КСУ.

На запитання, чи готовий голова КСУ до оскарження Офісом президента рішення ВСУ, Лещенко відповів, що, на його думку, «надалі президент буде переслідувати Тупицького».

«Ми чекаємо на будь-який розвиток подій. Ми чекаємо, що на нас будуть заводити кримінальні справи: можливо, і на адвокатів будуть таке робити», — припустив адвокат.

Водночас речник Зеленського Сергій Никифоров заявив, що президент неприємно здивований рішенням ВСУ.

«Це відверта спроба повернути Олександра Тупицького до стерна Конституційного суду, аби звідти зірвати проведення судової реформи й залишити старі схеми», — сказав він у Telegram-каналі.

Крім того, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що рішення ВСУ «суперечить юридичній логіці» та є «практично ідеальним прикладом великої політичної корупції, коли галузева спільнота категорично опирається фундаментальній реформі».

«Безумовно, це не остаточне рішення — буде апеляція. Буквально на днях. Безумовно, Тупицький так і залишиться за межами Конституційного Суду. А проте пропоную вважати це рішення конкретним проявом опору суддів реформі, яка схвалена парламентом», — зазначив Подоляк.

Також радник нагадав, що ВСУ ухвалив таке рішення у день, коли Верховна Рада підтримала очищення Вищої ради правосуддя. Тому скасування указу президент саме зараз — це «не просто символічно. Це вказує на наявну змову зі зламу реформи».

Однак представник ОП запевнив, що «президент не дозволить зупинити очищення судової системи», а «Тупицький, чинні судді й будь-хто інший не матимуть можливості зламати реформу».