Відкриття нових КПВВ на Донбасі, розмінування та розведення військ: в ОП повідомили про результати засідання ТКГ

28 жовтня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у форматі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації за модераторства ОБСЄ.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Зазначається, що учасники консультацій у ТКГ домовилися про дату відкриття двох контрольних пунктів в'їзду/виїзду (КПВВ) – «Золоте» та «Щастя» – 10 листопада.

Представники України проінформували, що інфраструктура обох КПВВ готова для проїзду вантажного транспорту. Також українська сторона завершує асфальтування дороги в районі КПВВ «Золоте», який за рік тричі перебував під обстрілом.

Члени української делегації також зазначили: те, що учасники консультацій принципово погодилися напрацювати проект плану дій, дає змогу вже сьогодні розблокувати реалізацію домовленостей з розмінування 20 нових ділянок, що надзвичайно важливо через наближення зимового періоду, а також перейти до практичних дій з розведення сил і засобів на чотирьох наступних ділянках.

Крім того, глава української делегації Леонід Кравчук запропонував протягом тижня підготувати за участі представників України, Росії та ОБСЄ план дій з метою розблокування переговорів ТКГ та подальших кроків у виконанні Мінських домовленостей. А також закликав Росію та окупаційну владу з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей розблокувати процес взаємного звільнення утримуваних осіб, не чекаючи підготовки згаданого вище проєкту плану дій.

Представники України наполягли на підтвердженні осіб зі списку на взаємне звільнення, який українська сторона передала ще в липні.