«Вплив на суддю забороняється»: у ВСУ відповіли ДБР щодо справи про можливе зловживання владою

У Верховному суді посиланням на закони та Конституцію прокоментували кримінальне провадження від Державного бюро розслідувань стосовно суддів, які ухвалили рішення на користь колишнього глави Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це вказано у заяві суду, оприлюдненій 19 липня.

Провадження щодо суддів відкрили за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою), однак Верховний суд зазначає, що суддю не можна притягнути до відповідальності за ухвалене ним рішення — за винятком злочину або дисциплінарного проступку.

Там вказують, що до суду надійшов запит від Державного бюро розслідувань. З нього випливає, що ДБР здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні з попередньою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу).

У Верховному суді нагадали, що, відповідно до статті 129 Конституції України, суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

«У ст. 126 Основного Закону закріплено, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється. Суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку», — процитували у суді.

Також у суді заявляють, що розгляд справи Тупицького відбувався відкрито і прозоро, на сайті Верховного Суду анонсували судові засідання, повідомляли про всі етапи розгляду справи. Також на сайті опублікували пресреліз із висновками суду.

Нагадаємо, ДБР відкрило кримінальну справу через можливе зловживання владою суддями Касаційного адміністративного суду Верховного суду. Усе через їхнє рішення щодо указу про звільнення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до шести років із позбавленням права обіймати певні посади до трьох років, зі штрафом від 8,5 тисячі до 17 тисяч грн.

Верховний суд 14 липня визнав протиправним та скасував указ президента Зеленського, яким той звільнив Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду.