Висновки Венеціанської комісії щодо ситуації з КСУ аналогічні позиції Верховної Ради - Разумков

Висновки Венеціанської комісії щодо ситуації навколо Конституційного суду України збігаються з позицією Верховної Ради України.

Про це заявив голова Ради Дмитро Разумков, передає пресслужба парламенту.

«Фактично колеги сьогодні повторюють ту позицію, якої притримувався і я особисто, і Верховна Рада України», - сказав він.

Разумков нагадав, що після рішення Конституційного суду, яке заблокувало антикорупційну систему в Україні, в парламенті створили робочу групу для напрацювання законопроєктів щодо вирішення ситуації.

Також він наголосив, що рішення КСУ нанесло шкоду репутації України серед міжнародних партнерів, а також поставило під питання роботу всієї антикорупційної інфраструктури держави.

«Але з іншого боку, ми повинні враховувати і звертати увагу на ті позиції, які відображені в рішенні Конституційного суду. Він, незважаючи ні на що, є незалежною структурою. І вплинути на нього ані Верховна Рада, ані інші гілки влади не можуть. Це ті баланси, які повинні існувати», - пояснив спікер Ради.

Крім того, Разумков висловив сподівання, що на наступному пленарному тижні Верховна Рада розгляне законопроєкти, які відновлять ефективну роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

Також КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

4 грудня Верховна Рада України відновила відповідальність за недостовірне декларування даних і неподання декларації. Цей закон передбачає штраф, обмеження волі, але не ув'язнення.

10 грудня Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо реформи Конституційного суду. У висновках Комісії йдеться, що КСУ потребує реформування і деполітизації.