Я би пожежі з пострілами бойовиків не об’єднував, - Зеленський

Президент Володимир Зеленський закликає не поєднувати пожежі на Луганщині з обстрілами російських найманців та наголошує, що причини мають встановити правоохоронці. Про це він заявив під час спілкування зі ЗМІ на Рівненщині, повідомляє Укрінформ.

"Я би з пострілами (бойовиків, - ред.) не об’єднував питання пожеж. Перше. Зареєстроване кримінальне провадження через ці пожежі. Це не перші пожежі, які на Луганщині відбуваються, на жаль, цього року. Це була провокація (з боку бойовиків, - ред.) чи які були причини, через що сталися ці пожежі, я поки що не можу сказати, повинні сказати професіонали, правоохоронці", - зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що нинішній рік "не найкращий" для України "з точки зору природних катаклізмів та інших трагедій".

Водночас Зеленський запевнив, що відповідні служби навчилися швидко справлятися з пожежами, які виникають по всій країні.

Нагадаємо, 30 вересня рятувальники повідомили, що на Луганщині одразу у трьох районах виникли масштабні пожежі: загорілася суха трава та лісова підстилка. Через сильний вітер вогонь швидко поширювався, почалася евакуація людей з найближчих населених пунктів.

За даними ДСНС впродовж доби 30 вересня на території Луганської області було зафіксовано 146 пожеж. Загалом уздовж лінії розмежування утворилося 6 масштабних осередків лісових пожеж. Найбільш складна ситуація була вздовж лінії розмежування від Станиці Луганської до Сєверодонецька, де лісові пожежі набули загрозливого характеру для 22 населених пунктів.

За попередніми оцінками, орієнтовна площа, пройдена вогнем, становить понад 11 тис. гектарів. Внаслідок пожеж загинуло 9 осіб (з них 1 працівник лісгоспу) та госпіталізовано 14 осіб.