США таємно передали Україні далекобійні ATACMS у складі попереднього пакета допомоги

Сполучені Штати таємно передали Україні далекобійні ракети ATACMS. Вони начебто увійшли до березневого пакета допомоги Україні від США на 300 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на неназвані джерела.

За словами співрозмовника агентства, постачання тривало протягом кількох останніх тижнів, а минулого тижня Україна вперше застосувала їх проти росіян.

Яку саме кількість ракет отримала Україна, невідомо, однак їх передали у складі пакета допомоги на 300 мільйонів доларів.

Про цей пакет стало відомо в березні. Тоді у США розповідали, що кошти на цей пакет візьмуть із кредитів, які повернули Пентагону за нещодавні закупівлі. Президент США Джо Байден наказав включити до того пакета ракети ATACMS, але зробити це таємно, «щоб зберегти оперативну безпеку та елемент несподіванки».

Видання Politico, посилаючись на посадовців у Білому домі, писало, що в складі того пакета Україна могла отримати ракети дальністю 160 км із касетним зарядом усередині. Однак, чи передбачає допомога надання далекобійних ракет ATACMS, було незрозуміло.

Зазначимо, передання Україні балістичних ракет великої дальності ATACMS також передбачено в законопроєкті про допомогу, яку схвалили в Палаті представників американського Конгресу.